9+1 TANÁCS

HOGYAN VÁLASSZUNK AUTÓSISKOLÁT

Ha jogosítvány szerzés a cél, sok szempontot kell figyelembe venned, hogy biztosan a megfelelő iskolát válaszd. Elsősorban a rokonoknál és barátoknál érdemes utána kérdezni, hogy Ők mennyire voltak elégedettek a kapott szolgáltatással. Ezen kívül a tájékoztatás során érdemes rákérdezni bizonyos dolgokra, hogy megkíméld Magad a későbbi esetleges kellemetlenségektől. Érdemes az összes iskolát megkérdezni (akár személyesen, telefonon vagy emailben), hogy milyen feltételekkel vállalják a képzést.

 • 1. tanács: Elégedettség

Biztosan van olyan ember a környezetedben, aki nem régen szerzett jogosítványt, vagy ismer olyat. Kérdezd meg, hogy összességében mennyire volt elégedett az adott iskolával. Fontos hangsúlyozni, hogy itt nem csak a gyakorlati oktatóról kell, hogy szó essen. Hiszen az oktatásod fő irányítója az iskola, amelyiket választod. Ha az iskolát (ahol az adott gyakorlati oktató dolgozik) nem ajánlják, érdemes elgondolkodnod, hogy másik (ajánlott) iskolát válassz.

 • 2. tanács: Ár-Érték arány

Az egyik legfontosabb tényező az ár. Vagyis, hogy mennyibe is fog kerülni a végére. Ne dőlj be azoknak, akik ingyenes vagy nagyon jutányos áron adják a többi iskolához képest az elméleti oktatást. Nem biztos, hogy a többi iskola adja irreálisan drágán az adott szolgáltatást! Ha nincs elméleti tandíj vagy nagyon kedvező áron van (pár ezer forintért), akkor a gyakorlati oktatás során fogod megfizetni annak az árát. Aki pedig féláron adja, lehet, hogy még úgyis drágább, mint máshol. Ezért mindig kérj részletes tájékoztatást minden iskolától.

 • 3. tanács: Gyorsaság

„30 nap alatt jogsit szerezhetsz”- a hangsúly a szerezHETSZ-en van. Sok tényező befolyásolja a jogosítvány megszerzését:

 • milyen gyorsan tudod biztosan elsajátítani az elméleti tudást
 • mennyire haladósan megy a vezetés
 • milyen hamar tudod magabiztosan elsajátítani a szükséges (elméleti és gyakorlati) tudást

így a szuper ígéreteket érdemes ésszerűen átgondolni.

 • 4. tanács: Megfelelő szolgáltatás

Sokan nem tudják, hogy egyes kategóriás, illetve szaktanfolyami képzések esetén nem a tantermi képzés az egyetlen opció. Van ahol lehetőség van e-learning képzés  keretein belül elvégezni a leginkább keresett „B” kategóriás elméleti tanfolyamot. Ez nagy könnyebbséget jelent azok számára, akiknek gondot okoz a fix időpontos tanfolyami napokon való részvétel (pl. kismamák, többműszakban dolgozók). Akik a környező településekről csak az oktatás miatt kelnének útra, azok számára anyagi és időbeli segítséget is nyújt.

 • 5. tanács: Figyelmesség

Már a tájékoztatás során kiderül, hogy mennyire figyelnek oda Rád. Ha az, aki tájékoztat nem szentel elég figyelmet Rád – mint  lehetséges ügyfélre – akkor ez a későbbiek során is várható. Fontos, hogy ha felteszel egy kérdést, adjanak rá konkrét választ.

Példa egy nem megfelelő telefonos tájékoztatásra: 

 • Mik a költségek?
 • A jogsi összesen 160.000 Ft körül lesz.
 • Körülbelül? Mennyi lesz akkor pontosan?
 • Hát mondtam, 160 körül.
 • Ebben mi van benne?
 • Ebben minden benne van. Gyere el a tanfolyam megnyitóra, ott mindent megbeszélünk.

Az iskolák összehasonlításához elengedhetetlen, hogy részleteiben lásd a várható költségeket.

 • 6. tanács: Rugalmasság

Az iskola: a lehetőségekhez mérten maximálisan személyre szabott szolgáltatás fontos szempont. Azonban, ha túl sok mindent megígérnek, az sem jó. Hiszen mindenkit kötnek a szabályok, így nem szabad mindent elhinni.

Az oktató: a gyakorlati oktatás általában elég rugalmasan történik, így mindenki a neki megfelelő időben tud vezetni menni. Amennyiben csak a hétvégi napok lennének megfelelőek, érdemes rákérdezni, hogy van e erre lehetőség, mert nem mindegyik oktató vállalja a hétvégi oktatásokat.

 • 7. tanács: Segítőkészség

Bár elhanyagolhatónak tűnik ez a szempont, de érdemes erre is figyelmet fordítani. A jogosítvány megszerzése nem egy pár napos folyamat. Viszonylag hosszú időt töltesz majd el a választott oktatási intézménynél. Előfordulhat, hogy a segítőkészség is fontos szerepet játszik majd abban, hogy milyen hamar szerzed meg a jogosítványod.

 • 8. tanács: Számla, nyugta

Ismét egy olyan téma, amivel kapcsolatban rokonoknál és barátoknál érdemes érdeklődnöd. Kaptak e számlát vagy nyugtát a befizetéseikről? Nem tűnhet fontosnak ez a szempont, de hidd el, később hasznodra lehet az a kis papír. Ezzel tudod igazolni, hogy mennyit fizettél be. Így mindig kérj számlát vagy nyugtát.

 • 9. tanács: Apróbetűs részek

Amikor beiratkozol az autóiskolába, alá kell írnod egy tanulmányi szerződést. Ebben részletesen le van írva, hogy milyen képzésre szerződsz és az iskola milyen feltételekkel vállalja azt. Vannak iskolák, ahol (apróbetűs) kiegészítésként bele van foglalva, hogy amennyiben a tanuló másik oktatási intézménynél kívánja tanulmányait folytatni, akkor bizonyos összeget meg kell fizetnie. Ez több tízezer forint is lehet. Így erre érdemes odafigyelni. Történhet bármi, ami miatt iskolát szeretnél/kell váltanod (pl. nem vagy velük megelégedve, költözés másik városba, megyébe, stb.).

 • +1. tanács: Reklamáció

Ez a tanács már inkább azoknal szól, akik választottak iskolát.

Sokan nem reklamálnak, mert nem szeretnének kellemetlen helyzetbe kerülni. Azonban ha problémád van, minden esetben érdemes azt a megfelelő személy felé jelezned. Ez lehet az iskola ügyfélszolgálata, az oktató és akár az iskolavezető is. Bizonyára mindnyájan készésggel segítenek Neked.

 

Reméljük, hogy a fent felsorolt 9+1 jó tanács segíteni fog a megfelelő iskola kiválasztásában. Érdemes azokat megfontolni, és a leírtakra odafigyelni, rákérdezni. Sok bosszúságtól és fölösleges kiadástól kímélheted meg magad. Mindenkinek jó keresgélést kívánunk!

 

ATI Extra Autósiskola csapata